Tuesday, July 3, 2007

Manual 4.4. Ostatní teplé nápoje

4.4. Ostatn챠 tepl챕 n찼poje
ČAJE
Kromě obyčejných sáčkových čajů máme též čaje Harney and Sons, což jsou sypané čaje speciálně zabalené v hebvábném sáčku. Dělají se asi ve 14 příchutích.
SYPANÉ ČAJE – v konvičce
MLÉČNÝ OOLONG / MILK OOLONG
Pochází z Tchaj-wanu. Zelenošedé granulovitě svinuté lístky vydávájí
silné mléčné aroma, které vzniká při zpracování čaje nahřátím na vysokou
teplotu. Vícenálevový čaj s dlouhodoznívajícím aftertastem.

PAI MU TAN - BÍLÁ PIVOŇKA
Tento velejemný vícenálevový bílý čaj voní jemně nasládle až květinově.
Chutná lehce bylinně, později hořkosladce.

PUERH KLASIK
Slavný léčivý čaj má silně stimulační účinky, snižuje hladinu cholesterolu
v krvi, posiluje imunitní systém, odbourává tuky a léčí průjem. Tmavý
hnědo -černý nálev chutná nasládle, zemitě a nepartně natrpkle.

JASMÍNOVÝ ČAJ SUPER GRADE / JASMIN TEA
Výborný zelený čaj mistrně aromatizovaný jasmínovými květy.
Velejemný aromatický nálev chutná svěže a nasládle.

INDIÁNSKÉ LÉTO / INDIAN SUMMER
Tento ovocný čaj obsahuje květy ibišku, rozinky, borůvky a černý rybíz

ZELENÉ MATÉ / GREEN MATÉ
Pravděpodobně nejoblíběnější jihoamerický nápoj připravovaný z lístků
cesmíny parguayské. Maté je známé svými povzbuzujícími účinky. Obsahuje
miner찼ln챠 l찼tky, vitam챠ny A, B, C, E, betakaroten a anitoxidanty. Podporuje
funkci ledvin a posiluje imunitn챠 syst챕m.
Obsah kofeinu je 6,5%, což je asi o 1,5% více než v kávě.






V 큄찼lku
ZELENÝ ČAJ JAPONSKÁ TŘEŠEŇ /GREEN CHERRY TEA
Obsahuje zelený čaj Sencha, višně a aroma.

ZELENÝ ČAJ IRSKÝ KRÉM / GREEN IRISH CREAM TEA
Obsahuje zelený čaj s kousky čokolády a aroma likéru

ČERNÝ ČAJ IRSKÝ KRÉM / BLACK IRISH CREAM TEA

IBIŠKOVÝ ČAJ / HIBISCUS TEA
Ibišek, který se pěstuje hlavně v Číně, Indii a na Tchaj-wanu, se používá
tradičně k léčení vysokého krevního tlaku a nemocí jater.
Tchajvanští vědci zjistili, že obsahuje antioxidanty, o nichž je známo,
že omezují nebezpečné usazování tuku v cévách.

MÁTOVÝ ČAJ / MINT TEA
Povzbuzuje chuť k jídlu. Má protizánětlivé a desinfekční účinky.
Obsažený mentol usnadňuje dýchání. Pití čaje a inhalace
pomáhá při stresu, bolestech hlavy a nespavosti.
Mátové silicenám dokáží zvednout náladu a zlepšit soustředění.

HEŘMÁNKOVÝ ČAJ / CAMOMILE TEA
Heřmánek je popisován jako lék proti zimnicím, nemocem jater,
proti křečím a bolestem hlavy. Je vhodný i k léčbě popálenin.
Odvar či čaj z heřmánku blahodárně působí proti zánětlivým onemocněním,
při nemocech trávícího traktu, snižuje bolest, hojí rány a brání tvorbě jizev.
U jedinc킁 se slab첵m imunitn챠m syst챕mem m킁탑e vyvolat alergickou reakci.

ŠALVĚJ / SAGE TEA
Šalvěj má všeobecný desinfekční účinek. Vnitřně se užívá jako prostředek proti
pocení, působí protizánětlivě a uklidňuje poruchy zažívacího ústrojí. Doporučuje
se při chorobách jater a žlučníku. Vzhledem k vysokému obsahu toxického thujonu
nelze doporučit dlouhodobé podávání ve vyšších dávkách!


Zde je přehled přípravy jednotlivých sypaných čajů:

druh čaje pro 1 osobu: množství: louhování: ohříváček: simax konvička s horkou vodou 600ml: konvička: miska:
Bílá Pivoňka malá hrstka 5min ano ano květinová se sítkem malá květinová
Puerh 1 čajová lžička 3-5min ano ano malá tmavěhnědá konvička malinká keramic. s bílou glazurou
Jasmín 1 čajová lžička 2-3min ano ano květinová se sítkem nebo keramická s bambusovým uchem větší hnědá keramická miska
Mléčný Oolong 1 čajová lžička 5min ano ano květinová se sítkem nebo keramická s bambusovým uchem větší hnědá keramická miska
Zelené Maté 1 čajová lžička 5min ne ne kalabasa - tykev s nerezovým brčkem ne
Indiánské léto 2 lžičky do oválného čajítka 5-8min ne ne rýžovka(modrobílá) rýžová miska

čaj pro 2 osoby:
Bílá pivoňka stejné stejné stejné simax 1l stejné 2 misky
Puerh stejn챕 stejn챕 stejn챕 simax 1l stejn챕 2 misky
Jasm챠n stejn챕 stejn챕 stejn챕 simax 1l stejn챕 2 misky
Mléčný oolong stejné stejné stejné simax 1l stejné 2 misky
Zelen챕 Mat챕 stejn챕 stejn챕 ne ne 2 tykve ne
Indiánské léto stejné stejné ne ne 2 konvičky 2 misky






ČOKOLÁDA – dělá se ve 3 velikostech, se šlehačkou nebo bez ní. Připravuje se z Nesqiku a horkého mléka. Zdobí se čoko toppingem a posypává nesquickem.

HORKÝ MOŠT – jakýkoli mošt z naší nabídky můžeme připravit svařený (ohřátý na páře) se skořicí a hřebíčkem. Existuje i alkoholická varianta s Berentzenem.

GROG – 0,04 rumu zalijeme horkou vodou, připravuje se do skleněného hrnku, zdobíme citrónem.

SVAŘÁK: obyčejný - Do sklenice na stopce nalejeme do 0,2 l červené stolní (krabicové) víno, přidáme 1 lžičku směsi na svařák + celou skořici, přelejeme do nerezové karafy a svaříme párou až začne jemně pěnit. Svařák nalijeme do sklenice a přidáme na kolečko nakrájený plátek citronu s mletou skořicí.
SUPER SVAŘÁK. Postup je stejný ale použijeme Moldavské víno Kagor a místo obyčejné směsi použijeme směs, která je ve skříňce, kde je červené víno. Je to speciální směs bez příměsi cukru. Směs obsahuje mimo jiné take krájené kousky jablka, pomerančovou kůru a skořici.Nalijeme do sklenice a ozdobíme plátkem pomeranče.
Jen pro jistotu…. To koření tam zůstává!

No comments:

Post a Comment