Tuesday, July 3, 2007

Manual 5.6. Něco o kávě

5.6. O kávě (podrobněji – pěstování, sklizeň, pražení….)
Něco málo o kávě

KÁVA ZNÁMÁ I NEOBYČEJNÁ

Nejdůležitější částicí v kávě je alkaloid, tedy kofein.
Káva se skládá z přibližně 1 000 různých chemických částic. Jednou z nich je alkaloid, tedy kofein, dalšími důležitými částicemi jsou tuky.
Je všeobecně známo, že kofein povzbuzuje nebo podněcuje činnost některých orgánů: srdce, mozku, nervů, ledvin i svalů.
Vědci a jiní duševně pracující lidé zastávají názor, že káva má příznivý vliv na zvýšení pozornosti, usnadňuje uvolňování mysli a přispívá k utváření příjemného, přátelského prostředí.


Prosp챠v찼 pit챠 k찼vy a nebo naopak 큄kod챠 ????
Při posuzování této otázky musíme brát v úvahu skutečnost kolik šálků denně se vypije, jaká kvalita kávy se používá a jakým způsobem je káva připravována..

1. 1 – 3 šálky kávy denně, připravené z kvalitních zrna a správným způsobem jsou pro průměrně zdravý lidský organizmus prospěšné. Látky, obsažené v kávě, rozšiřují krevní cévy, srdce, podporují lepší prokrvení orgánů, zrychlují trávení a zlepšují některé mozkové funkce. V poslední době se vědci také domnívají, že pití kávy chrání lidský organizmus před některými typy rakoviny, například před rakovinou tlustého střeva.

2. V České republice jsou známy dva druhy kávy. Arabika, která je dražší, má
méně kofeinu a je též daleko obtížněji vypěstována. Pěstuje se ve vyšších
horských oblastech. Robusta, která je levnější, má dvojnásobné množství kofeinu a je vypěstována za daleko jednodušších podmínek.

3. Správně připravená káva zlepšuje některé mozkové funkce; podporuje například vybavování si myšlenek, jejich lepší propojování, a zahání únavu. Káva osvěžuje. Potlačuje únavu, ale nemůže ji zcela odstranit. Tyto účinky kávy na sobě lidí od pradávna pociťovali, a s oblibou pili kávu dávno předtím, než v ní byl objeven a pojmenován kofein (roku 1820 jej objevil vratislavský lékař a slavný chemik F.F. Runge.). O kladném účinku kofeinu na psychiku a na duševní svěžest svědčí i zkušenosti mnohých vědeckých pracovníků, kteří ve svém životě dosáhli vynikajících výsledků. Francouzský filosof Voltaire pil denně až 50 šálků kávy. Když ho lékař varoval před pitím tohoto „pomalu působícího jedu“, jak kávu nazval, Voltaire jeho slova potvrdil výrokem: „Máte pravdu, na mně tento jed působí už 80 let“.

4. Co máme na mysli pojmem kvalitní káva? Směs alespoň 80 % vysoce kvalitní Arabiky a 20 % kvalitní Robusty, a nebo 100 % Arabika – tomu se říká kvalitní káva. Zdůrazňuji: Kvalitní upražení a umletí kávy a též kvalitní způsob přípravy kávy – to jsou podstatné věci, které dělají z kávy opravdu dobrý, chuťově plnohodnotný nápoj. V prodejnách, zaměřených na kávu, by jste vždycky měli mít možnost se dovědět, jakou kávu kupujete. Pakliže tomu tak není, obyčejně to znamená, že si pravděpodobně kupujete horší sortiment kávy.

5. Káva by měla být správně připravena, buď v kavárně pomocí profesionálního stroje, a nebo doma pomocí různých druhů presovačů a kávovarů.

6. Takzvaný „turek“ není turecká káva, jak by jste se z názvu mohli milně domnívat. Je to káva připravená tím nejprimitivnějším, nejbarbarštějším způsobem, a v této podobě je opravdu velmi škodlivá. Škodliviny v kávě nejsou odstraněny žádným tlakem, káva, z níž se „turek“ připravuje a servíruje v českých domácnostech, je obyčejně ta nejlacinější Robusta, která má dvojnásobné množství kofeinu, než Arabika, a je pražena asi tak před rokem. Nedivím se tedy českým lékařům, že takovou kávu zakazují.

Jako první uvádíme známé a nejvíce prodávané kávy druhu Arabika, pěstované mezi 1200 – 1800 m nad mořem:
země - druh
Braz챠lie - Bourbon Santos)
Columbie - Supremo,
Indonesie - Sumatra, Java, Cejlon
Indie - Indie
Jamaica - Blue Mountain
Etiopie - Adis Abeba (Harar)
Jemen - Moka


PÍT ČI NEPÍT?

Zelená káva obsahuje vedle vody tuk, cukry, bílkoviny, vlákniny, kofein, dále kyseliny chlorogenovou, pentosany, alkaloid trigonellin a minerální látky. Pro kávu jako takovou má největší význam kofein.
Kofein je také obsažen v čaji, kole, kakau, guaraně a maté. Kofein se v těle vylučuje a hromadí se v menší míře především v játrech. Léčivá dávka kofeinu je 0,1g. Toxická je různá podle povahy od 0,5g a výše. Již velmi malé dávky kofeinu zlepšují některé funkce mozkové. Význačný je účinek na koronární cévy, způsobující větší prokrvení cév. Střední dávky zlepšují krevní tlak, při vyšších dávkách se tlak v cévách zvyšuje.
Kofein účinkuje na veškeré svalstvo. Zkoušky ukázali, že sval, na který působí kofein, vykonává větší práci. Tím, že kofein zmenšuje únavu, vzbuzuje schopnost většího výkonu.
Káva má význam i v terapii. Kofein je vhodným protijedem při otravě narkotiky, kdy může být podávám ve formě silné černé kávy.
Pokud je káva střídmě užívána je její vliv spíše příznivý a v mnohých případech je káva spíše lékem.

KÁVA MŮŽE CHRÁNIT KUŘÁKY PŘED RAKOVINOU
(podle lidov첵ch novin)

Názory odborníků na prospěšnost či škodlivost oblíbeného nápoje se liší, shodují se ale v tom, že zdravější je káva překapávaná.
Vliv kofeinu na lidské zdraví je častým tématem studií vědců po celém světě. Ti docházejí ke zcela odlišný závěrům.Někteří kávu zatracují, ale většina říká: káva může chránit před některými nemocemi.
První překvapivé zjištění přinesli lékaři z organizace zabývající se prevencí rakoviny( INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER). Ze studie vyplývá, že pití kávy chrání kučáky před rakovinou močového měchyře. Kuřáci, kteří kávu takřka nepijí, jsou ohrožení rakovinou močového měchýře sedmkrát více než kuřáci. Ti kuřáci, kteří kávu pijí jsou ohrožení jen třikrát více. Káva tedy snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře u kuřáků. Odborníci nevědí, které látky mohou mít tak příznivé účinky, ale je jisté, že snižují škodlivost tabáku.
Další překvapivé závěry zveřejnili v prestižním lékařském časopise JAMA z roku 1999 vědci z Harwardovy university. Káva podle nich chrání před vznikem žlučníkových kamenů. Vědci 10 let sledovali své kolegy, kteří denně vypijí dva a více šálků kávy s kofeinem, mají o 40% menší riziko, že je toto onemocnění postihne. Harvardští lékaři nabízejí hned několik teorií, proč právě kofein má preventivní účinky. Podle nich zamezuje usazování cholesterolu, snižuje vstřebávání tuků tím, že zvyšuje vádej energie a také zrychluje průtok žlučníkem.
U mnohých lékařů stále přetrvává názor, že těhotné ženy by se měli úplně vyhnout popíjení kávy. Zřejmě to není tak docela pravda. Ani několik šálků kávy denně nezvyšuje podle posledních studií riziko potratu u těhotných žen. Ačkoliv studie potvrzují, že vysoké dávky kofeinu mohou zdvojnásobit riziko potratu, může si těhotná žena v klidu denně dopřát šálek kávy. Menší množství kofeinu nemůže plodu uškodit. Vyplývá to ze studie, která byla uveřejněna v týdeníku New England Journal of Medicine. Mark Klebanoff, ředitel oddělení epidemiologie, statistiky a prevence v NICHD, se rozhodl ve svém bádání nespoléhat na
dotazníky o spotřebě kofeinu. Místo toho zkoumal hladinu paraxanthiu, poměrně stálé látky, která je produkována, když tělo zpracovává kofein. Zjistil, že u žen, které měly hladinu paraxanthiu odpovídající pěti šálkům kávy denně, nehrozilo vyšší riziko potratu. Tato dávka odpovídá zhruba pěti šálkům denně. Ale pro ženy s ještě vyšší hladinou paraxantiu se riziko zdvojnásobilo. Někteří odborníci však stále bojují proti příjmu jakéhokoliv množství kofeinu v těhotenství.
Generace rodičů varují své děti před pitím tolik oblíbených nápojů obsahujících kofein. Kolu a jí podobné nelze skutečně dětem doporučit, ale důvodem omezení její konzumace by měl být spíše vysoký obsah cukru než kofeinu. I když i v této otázce se názory odborníků liší. Bylo prokázáno, že káva neškodí dospělým ani dětem. Dlouhodobá konzumace kofeinu, která začíná od dětství, nemá škodlivé účinky na zdraví.

Jednoznačně negativně je hodnocen vliv kávy, respektive kofeinu, na lidi s nemocným srdcem. Kromě psychiky totiž kofein povzbuzuje také srdeční sval, proto by se mu měli vyhýbat především lidé po infarktu. Kromě působení na srdeční sval kofein zřejmě také zvyšuje hladinu homocysteinu – látky vznikající při tělesném metabolismu bílkovin. Vysoká hladina způsobuje srdeční onemocnění. Denní konzumace litru kávy filtrované papírem, je po dvou týdnech užívání spojena s 20% zvýšením hladiny homocysteinu.
K negativním vlivům kávy lze připojit také její působení na klouby. Přednedávnem byla publikována zpráva finských lékařů, podle níž může pití kávy zvýšit riziko rozvoje revmatoidní artritidy. Revmatoidní artritida je časté onemocnění projevující se bolestí kloubů s nebezpečím jejich pozdější deformace či znehybnění. Tým doktora Markka Heliovaary z The National Public Health Institute v Helsinkách došel k závěrům, že ti, kteří vypijí denně čtyři a více šálků kávy, mají zhruba dvojnásobné riziko rozvoje revmatoidní artritidy oproti konzumentům menšího množství tohoto nápoje.

Šálek horké silné kávy je pro spoustu lidí nezbytnou ranní drogou. Kofein v ní obsažen má, jak známo, povzbudivé účinky. Malé dávky kofeinu ale mohou únavu i ospalost podpořit. Povzbudivé účinky kofeinu se projeví po půl hodině od vypití šálku. Takže pokud má někdo pocit, že jej šálek postavil na nohy okamžitě, je to spíše jen jeho dojem. Káva je do jisté míry návyková, ale jak uvádí doktorka farmacie Hana Šindelářová, nejde o nebezpečnou drogu. Pro úplnost je třeba dodat, že kofein má močopudné účinky a podporuje i trávení tím, že zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Proto je nebezpečný pro pacienty postižené vředovou chorobou.

Kolik kofeinu obsahuj챠 jednotliv챕 n찼poje: Tureck찼 k찼va (150ml) 80 mg
Instantn챠 k찼va (150ml) 60 mg
Čaj (150ml) 40 mg
Kola (150ml) 40 mg


KÁVA BEZ KOFEINU

Vyrábí se u nás ze zelené kávy Santos. Vyznačuje se tmavším odstínem upražení a slabějším aroma než běžné druhy zrnkových káv. Získává se pražení zelené kávy, u níž byl obsah kofeinu vhodným technologickým postupem snížen nebo kofein úplně odstraněn. Zelená káva se zbavuje kofeinu různými organickými rozpouštědly. Získaný kofein se upotřebí v lékařství.

ORGANICKÁ KÁVA

Jsou to ty druhy kávových zrn, které byli vypěstovány bez veškerých škodlivých chemikálií.Někteří obchodníci nazývají kávu organickou, protože tak ukazují laboratorní testy na kterých je káva beze zbytků škodlivých zemědělských chemikálií, ale takovéto kávové zrna by měli být nazývány bez chemikálií raději než organické. Něco co je organické zahrnuje ty produkty, které spadají pod úplný zemědělský program, tedy i prostředí, ne tedy jednoduše produkty, které jsou testovány a ukazují, že jsou bez chemických zbytků. Organické kávy by měli být označeny místem původu a místem pražení, jako kterékoliv jiné kávy.

Jak chutn찼 k찼va?

K찼va: popisujeme jak chutn찼
zde jsou čtyři základní termíny, které se používají pro vysvětlení charakteristiky kávy našim zákazníkům.

AROMA – je vůně kávy při přípravě (vaření). Tento termín je důležitý, protože ovlivňuje to co cítíme.
Ovocná, exotická, květinová a vínová jsou příklady slov, které používáme k popisu aroma. Když si někdo přivoní k pražené kávě, dámu mu to jen malou představu o tom, jak káva chutná, je-li čerstvě připravená. Aroma nejlépe posoudíte, budete-li držet šálek kávy přímo pod nosem.

KYSELOST – tento termín se nejsnadněji zaměňuje. Lidé se velice často mýlí ve významu tohoto slova, přirovnávají ho k hořkosti nebo kyselosti, myslí si také, že kyselost se měří na pH stupnici. Není tomu tak. Kyselost je vlastnost, kterou ucítíte na špičce jazyka, dává kávě vitalitu a jiskru. Bez kyselosti by káva chutnala nudně a jednotvárně. Arabiky vypěstované ve vyšších polohách nabízejí nejvíce pokud jde o kyselost. Během pražení se některé kyseliny vytvářejí, jiné se úplně spálí. Nově vytvořené kyseliny jsou podobné těm, které nacházíme v jablkách, hroznovém víně, v některých vínech a citrusových plodech. Přepálí se káva při pražení, tyto kyseliny se odbourávají.

TĚLO – tento termín popisuje hmotnost kávy na patru v ústech. Např. překapávaná káva je lehká, kdežto čerstvě připravené espresso je težší. Taktéž zrna mají různé stupně Těla, vše závisí na tom, kde se pěstují a jejich druzích. Arabiky jsou všeobecně nízké na množství Těla než Robusty.
Tělo je částečně vytvořeno z uvolněných částeček zvaných kaloidy. Tyto nerozpustné částečky jsou dost malé na to, aby se dostali skrz kovový filtr na espresso, ale dost velké na to, aby se dostali skrz papírový filtr. Toto vysvětluje rozdíl mezi Tělem překapávané kávy a espressa. Tmavě upražená káva má více Těla, protože zkaramelizované cukry získané během pražení dávají kávě více hmotnosti.

CHUŤ – chutí popisujeme celkový účinek aroma, těla a kyselosti. Káva může být jemná, silně ochucená, rovněž může mít velice specifickou chut´ např. čokoládová, ostrá, delikátní,vínová ......


PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Zrna pocházejí z pecek, které rostou na kávovnících. Kávovník je zelený keř, který roste v tropických oblastech po celém světě, hlavně v Asii,Jižní Americe,Indii. Daří se mu v horských oblastech.Vyžaduje vlhké a teplé podnebí 18-22C a dostatek vláhy.Rozeznávají se desítky odrůd kávovníku. Jsou tři základní odrůdy (kávovník arabský, liberijský a robusta), ale v praxi mají největší význam 2 druhy kávovníku, ARABICA a ROBUSTA

Kávovník arabský: nejvíce se pěstije v Brazílii, Kolumbii, má vysokou jakost, plodí po třech letech.

Nejcenější druhy arabiky se pěstují v nadmořské výšce kolem 1200-1800 m.n.m.

Kávovník robusta: vyrůstá značně rychle, poskytuje plody celý rok,čímž se liší od ostatních. Je odolný vůči nízkým teplotám. Původně objeven v Zairu v povodí Konga. Chutí se nevyrovná arabice. Má však menší nároky na pěstování. Kávový nápoj z robusty vytváří onu pěnu tj.Crema.

(Kávovník liberský: pochází z Afriky. Daří se mu dobře v teplotě kolem 20-25C, roste rychle a dosahuje výšky až 15 m. Na světovém trhu má malý význam.)

„Pěstování dobré kávy je jako pěstování vína: potřebujete ty správné klimatické podmínky, polohu, zeminu, a péči“. (Matzen, 123)

SBĚR
Kvalitní zrna jsou ručně sbírána. Nejprve musí zrna dozrát. A protože plod musí uzrát přímo na keřích a ne každý plod dozraje ve stejnou dobu, musí sběrači navštívit tentýž keř zhruba 3-4krát ročně. V průměru se z jednoho keře každoročně urodí 1 libra pražené kávy (1/2 kg)


Zrna, Rozd챠l mezi Arabikou a Robustou
• Káva ARABIKA plodí lépe chutnající kávu a to pouze s polovinou obsahu kofeinu než se nalézá v ROBUSTĚ.
• Káva Káva Káva připravuje směs kávy, používá přitom 80% arabiky a 20% vysoce kvalitní robusty. Robusta se používá proto, aby dodala kávě tělo.
• A protože se Arabiky pěstují v polohách vyšší nadmořské výšky, je velmi finančně nákladné taková zrna sbírat a zpracovávat. To je zřejmě důvod proč je tato káva dražší než ta, která se prodává v supermarketech, což je vlastně směs arabiky nízké kvality a podstatným množstvím robusty.
• Ideální podmínky pro pěstování arabiky jsou mírné srážky, půda vulkanického původu a mírné slunce. (Kummer, 17)
• Různé druhy zrn mají svoji vlastní charakteristiku která se liší zemí, oblastí a obdobím. (Matzen, 123)
• Nejenom místo pěstování kávy je důležíté, ale také kdo kávu pěstuje. Různé plantáže mají různé standarty a zvyklosti.

ZPRACOVÁNÍ KÁVY:
Zrna jsou z pecek odstrněny jednou z následujících metod:
SUCHOU CESTOU: zrna se zbaví nečistot, suší se v betonových žlabech na slunci a potom se odstraňuje dužina a pergamenová slupka. Tento proces není tak nákladný, ale spousta nadšenců má ráda kávu, která je suchou cestou zpracovaná pro svoji zemitou chuť.

MOKROU CESTOU: Plody jsou naskládány do speciálních žlabů s tekoucí vodou, a zrna jsou oddělena strojem, pak jdou do fermentační nádoby, kde se perou a suší. Dále se třídí a balí do žoků a odváží do speciálních skladišť. Říká se, že konečná káva v šálku je pak čistější.



PRAŽENÍ KÁVY
je proces, kdy na zrna působí velké teplo, které pak uvolňuje důležité potencionály, ovlivňující chuť kávy.
Pražení se liší podle spotřebitelských zvyklostí v jednotlivých zemích. Např.severské země (Švédsko,Norsko,Dánsko) upřednostňují světlé pražení.
Sřední Amerika, Francie, Maďarsko, Itálie praží kávu do tmava na přípravu silného espressa. Česká republika-střední stupeň pražení. Všechny vlastnosti surové kávy nabývá káva pražením.

Stejný druh zrna může jinak chutnat, vše závisí na pražení. Je to proces, při kterém se ze zelených plodů za působení žáru stanou pražená zrna světle hnědé nebo skoro černé barvy. Při pražení vzniká také mnoho chemických reakcí. Cukry a škroby v zelených plodech uvolňují těkavé oleje, které kávě dávají chuť.
Zrna se praží v nádobě, která je podobná.............Točí se kolem dokola v bubnu, který je ohříván plynovým plamenem.
Pražič kávy musí nastavit teplotu a to mezi jednotlivými várkami. Při pražení se bere v úvahu podnebí, druh kávy, teplota přístroje a ostatní velíčiny.

6 nejčastějších způsobů pražení známé mezi pražiči:
Cinnamon – barva plodů skořicovníku. Žádný olej na povrchu, vysoká na Chlorogenic acid. Nemá tělo. Není k vidění ve specializovaných obchodech.
City – o trochu tmavší než Cinnamon
Full city – celkový průběh kávy před tím, než se na povrchu objeví oleje. Dominuje kyselost.
Vienna Roast– tmavé skvrny s olejem na povrchu
Espresso/Italian – zrno zcela hnědé, pokryté olejem, popelavé, sladké
French – téměř černé, celé zrno pokrývá vrstva oleje

Pražení naší kávy nás dělá jedinečnými a dává naší kávě nezaměnitelnou chuť. Pražič by naši kávu popsal něco mezi Espresso a French.
.
Přestože konzumenti dobře znají pouze 3 druhy pražení (jemný, střední a tmavý), v Káva Káva Káva obvykle používáme – tmavý k určení typu pražení. Je důležité vědět, že tmavé pražení nutně neznamená silnou kávu. Zrna tmavě pražená mají vlastně méně kofeinu, protože dlouhé pražení způsobuje odbourávání kofeinu.

STROJE- PRAŽIČKY
jsou vybaveny tepelnou regulací a jsou na automatický provoz. Odebráním vzorku se kontroluje stav pražené kávy. Samotné pražení trvá 20-25min. v závislosti na požadovaném stupni pražení. Káva se vypustí na děrované síto a rychle se ochladí proudem chladného vzduchu. Jsou-li kávová zrna ochlazeny teplým vzduchem, éterické oleje vyprchají rychleji.

MLETÍ KÁVY
bezprostředně před přípravou,jinak se uvolní vonné látky.Mlýnky uzpusobeny tak ,že umožnují regulaci mletí.

Stupně hrubosti mletí:
• jemně mletá - turecká káva
• sředně mletá - filtrovaná káva
• hruběji mletá - přetlakové kávovary, kávovar espresso, french press.

Množství mleté kávy se nakupuje striktně dle potřeby. Pomletá káva by se měla spotřebovat do dvou týdnů.

Hodnota k찼vy
Na její cenu má vliv území a druh půdy, nadmořská výška.

KRITÉRIA PŘÍPRAVY KÁVY A NĚKTERÉ TRIKY:
*čerstvá voda přicházející k varu 90-95°C
*předehřáté nádobí
*mléko pokojové teploty, příliš studené vytvoří hrudky
*správně odhadnutá doba toku nápoje z kávovaru, tzv.timing. Správná doba je 18 sekund. Ne více ani méně.
*při přípravě espressa machiata je vašim cílem hnědý kroužek, který se objeví kolem hrníčku v případě, že nejdříve přidáte malou llžičku mléka a potom pěnu samotnou.
*správná pěna z horkého mléka neobsahuje velké bubliny, naopak je pevná až tuhá a má sametový vzhled. Špatná pěna z mléka je velmi suchá na dotek a také tak chutná.
*mléko musí být plnotučné a studené jinak se hustá pěna nevytvoří.
*rozdíl mezi překapávanou kávou a kávou filtrovanou není příliš velký snad jen že sítko je nahrazeno vrchním dílem do kterého se vloží papírový filtr.

3 základní kritéria espresso kávy: kvalitní směs, pražení a mletí.

Jiná verze jak připravit nápoj většího obsahu je caffé americano. Dolívá se horkou vodou místo mléka. Nápoj se začal poprvé objevovat v americkém Seattlu.

K찼vovn챠k arabsk첵

Jeho domovem je Etiopie a Jižní Afrika. Z Etiopie se dostal v 15.století do Arábie, koncem 17. století na Jávu, začátkem 18. století na Cejlon a do Brazilie. V největším měřítku se pěstuje arabský kávovník v Brazílii, dále na Jávě, Sumatře a ve Střední Americe.

Speciální kávová zrna jsou všeobecně arabica, mytá a vyvážená z hlediska chuti a vzhledu a dále méně kvalitní robusta, která tvoří onu hustou pěnu na právě připravené kávě.
Káva arabika je většinou pěstovaná ve vysokohorských polohách. Přávě tyto podmínky a take klima a půda dávaji arabice speciální jakost.

Země produkující kávu:

Ji탑n챠 Amerika
BRAZILIE: V Brazilii, v největším státě jihoamerického kontinentu, je kávovník hlavní zemědělskou kulturou a káva hlavním exportním zbožím. Produkuje zrna robusty, která je v Evropě velmi populární a běžně používaná, neboť tvoří kvalitní pěnu na kávách espresso. Veškerá produkce přichází na světový trh pod označením Santos. Káva se vyznačuje střední vyrovnaností zrn, čistotou a dobře se praží, vyniká jemností v chuti a sladkostí v šálku.

COLUMBIE: je druhým největším producentem kávy na světě. Má bohatou silnou chuť a lahodný vzhled. Káva pěstovaná v horských oblastech je oblíbená pro svoji vysokou kvalitu.

Střední Amerika
HONDURAS: tato středoamerická země u břehů Karibského moře produkuje poměrně kvalitní zrna. Jsou malá, oválná a mají modrozelenou barvu. Vhodná na směsi.

MEXICO: mexická káva se pro svou měkkost nehodí pro dlouhodobé skladování. Káva pocházejíci z vysokých poloh je v šálku kvalitnější, aromatická , s vyrovnanou, zvlášť vyváženou kyselostí. Používá se do dražších směsí. Jestliže rádi pijete kávu černou, lehčí a s jemnou kyselou chuti pak Vám jistě zachutná káva mexická.



Afrika
ETHIOPIE: je považována za pravlast kávy, neboť odtud se kávovník rozšířil do ostatních částí světa.. Produkuje především kávu arabica. Káva vyniká v šálku jemností v chuti a intenzivní vůní je dobrá jako samostatná káva. Řadí se k nejlepším kávám na světě.

KENYA: produkuje jednu z nejlepších světových káv. V šálku je intenzivně aromatická s jemnou kyselostí, vyniká suchostí a vínovou chutí. Je vynikajíci jako samostatná káva.

UGANDA: Země je největším producentem kávy ve Východní Africe. Pěstuje se především robusta. Je to typická africká káva, nejblíže má ke kávě z Keňi, ale není tak obsahově těžká.

Asie
JEMEN: Je oficialně kolébkou kávy, i přes námitky ze strany Etiopie, domovem proslulé mocca kávy, která je patrně nejznámější světové zrno.Výborných kvalit nabírá teprve v šálku, kde vyniká svéráznou chutí s příjemně sladěnou kyselostí, je příjemně krémová. Praxi se používá mocca jen ve směsích, nikoliv jako samostantný druh. Mocca káva má svoji zvláštní příchuť, která má blízko k čokoládě. Čím silnější kávu uvaříte, tím víc ucítíte onu čokoládovou chuť. Název Mocca přiřazujeme také pro nápoj, který je vytvořen z poloviny kávy a poloviny čokolády.

VIETNAM: Káva se zde pěstuje poměrně krátkou dobu. Pěstuje se kávovník arabský i robusta.

INDONESIE: Převládá pěstování robusty. Pro pěstování kávovníku v Indonesii jsou nejdůležitějšími ostrovy Jáva, Sumatra a Celébes. Indonesie produkuje jednu z nejbohatších káv na světě. Ve světové produkci ji náleží třetí místo po Brazilii a Kolumbii. Jsou báječné jako samostatné kávy a zárověň obohatí každou kávovou směs.

INDIE: 80% Indické kávy je pěstováno na jihu ve státě Karnataka a často se prodává jako Mysore. Tato káva ve své nejlepší podobě je přirovnávána ke kávám z Indonesie. Tzn. je bohatá, sladká a obsahově vyvážená. Ve své horší podobě je naopak velmi těžká a nevyznačuje se žádnou specifickou vlastností. Existují také monzunové Mysory kávy, jejiž zrna byla vystavena na několik týdnů vlhkým monzunovým větrům. Zrna pak zežloutnou, acidita se zmenší. Tyto kávy jsou mnohými považovány za velmi delikátní v chuti, slabě kořeněné kvality. Jestliže tato káva není zrovna k dostání a vy ji rádi ochutnali pak vyzkoušejte některou z Indoneských káv, které chutnají téměř stejně.

SALVADOR: země má velmi příznivé podmínky pro pěstování kávy včetně úrodnosti půdy. Pěstuje se Arabika, která má velmi rozdilné vlastnosti. Je slabě nasládlá, má decetní charakter, ale ponejvíce je velmi chudá na celkové aroma.



AROMA KYSELOST TĚLO CHUT
ZEMĚ
Brazil n챠zk찼 pln챕 sladk찼 karamelov찼
Columbia střední střední Oříšková chut, která se změní v jemný vínový podton.
Costa Rica střední/vysoká střední/plná Kompletní. Vynikající rovnováha mezi kyselostí a tělem
Equador ostrá nízká/střední
Ethiopia vysoká střední/plná jiskří kyselostí ostružin čistá, suchá vínová pachut
Guatemala vysoká střední/plná popelavá a kořeněná
Honudras high střední/plná čistý závěr
India kořeněná střední střední sladká zemitá pachut
Kenya střední/vysoké vysoká střední jiskří kyselostí ostružin, čistá suchá vínová pachut
Madagascar
Mexico vysoká vysoká čokoládová s kyselchocoloaty with acidic snap
Nicaragua ovocná vysoká medium/full komplexni chut bez hořkosti
Peru vysoká jemná lehké Jemná a uhlazená . Jednoduchá jako nedělni ráno.
Salvador květinová střední střední/plná zřetelně sladká
Tanzania květinová vysoká střední/plná květinová sytost
Zambia květinová vysoká střední mandarinková kyselost s jemnou karamelovou sladkostí.














ZDROJE, Z KTERÝCH JSME ČERPALI:

odborné časopisy
knihy
dlouholet챕 zku큄enosti







No comments:

Post a Comment