4.1. Receptury
Různé úpravy kávy se podávají v různé síle, tedy intenzitě, a podle toho je automaticky určeno, z kolika dávek se nápoj připravuje. V Káva Káva Káva nabízíme kávu ve třech velikostech: Káva Malá/ Small – střední/Medium – velká/ Large
Např.Frappe, Ice-latte nebo kávy s alkoholem tvoří vyjímku. Podávají se jen v jedné velikosti
Tabulka postupů přípravy různých druhů kávy
ESPRESSO jeho příprava je popsána v předešlém textu
ESPRESSO MACHIATO - na klasické espresso dáme pěnu z napěněného mléka tak, aby vznikla tzv.CORONA, zlatý proužek.
ESPRESSO CON PANNA - na klasické espresso dáme šlehačku.
ESPRESSO AMERICANO - poch찼zej챠c챠 z americk챕ho Seattle. Espresso dolejeme horkou vodou.
CAPPUCCINO – espresso, pěna a horké mléko půl na půl, kterou posypeme skořicí.
CAFE LATTE - espresso dolejeme horkým mlékem tak, aby se na povrchu vytvořila tzv. CORONA – zlatý kruh , na povrchu pěna není moc hustá, je lesklá a bez bublin
CAFE MOCHA espresso dolejeme horkým mlékem, přidáme porci nesquicku, důkladně zamícháme a kávu ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme opět čokoládou.
TURECKÁ KÁVA Turecká káva není vůbec turecká, je to český výraz pro přípravu této kávy.Jemně namletou kávu z pytlíku zalijeme vroucí vodou, naléváme po stěnách šálku či sklenici tak, aby se namletá káva nadzvedla a vynesla namletou kávu nad hladinu v podobě špičky, ta se po chvíli opět potopí. Je dobré zalévat na dvakrát až třikrát.
PŘEKAPÁVANÁ KÁVA do papírového filtru navážíme 80g namleté kávy na mlýnku je to číslo 12. Papírový filtr dáme do přístroje, do nádrže nalejeme 2 l vody a ihned zapneme. Káva je hotová zhruba za 8min. V termosce má trvanlivost cca 3hod, kdy je zaručeně čerstvá.
CAFE AU-LAIT – připraví se z překapávané kávy do 2/3 hrnečku a zbytek se zaleje ohřátým mlékem. Ve Francii se pije ve velkých miskách.
VÍDEŇSKÁ KÁVA překapávanou kávu ozdobíme šlehačkou.
KARAMELLOW – Tato káva není silná, je to dezertní káva. Připraví se jako latte se sirupem v poměru S-1cl,M-1cl, L-2cl a Espresso v poměru S-1dávka, M-1dávka, L-2dávky. Nahoře je zdobená karamelem ve tvaru @
PERNÍKOVÉ LATTÉ – latté se směsí sirupů(skořice-zázvor) v poměru, S-1cl, M-1,5cl, L-2.5cl nahoře posypané muškátovým oříškem.
AFTER EIGHT COFFEE - Do skleněného hrnku dáme dlouhou lžíci, nalejeme peprmintový sirup. Napěníme si mléko a necháme chvíli odstát, aby co nejlépe ztuhlo.Mezitím připravíme dávku espressa. Napěněné mléko navršíme do hrnku tak, abychom nechali zhruba 2,5cmetrové místo pro dávku espressa, kterou se budeme snažit nalít tak, aby se káva oddělila od mléka a nebyla smíchana se sirupem. Musíte docílit tzv. Vrstvení, toto můžete za pomocí polévkové lžíce, přes kterou kávu nalejete. Dále 2 odměrkami kakaa hustě zaprášíme stopy po nalití espressa tak, aby vznikla viditelná vrstva kakaa, pak jen přidáme šlehačku, ozdobíme pár kapkami moninu, čokoládového toppingu a jako korunku nasadíme řez after eight čokolády. Dílo je hotovo, podáváme na talířku s ubrouskem.
ALMOND DREAM – Okraje skleněného hrnku namočíme do čokoládového toppingu.a poté cukru.Vytvoříme tak na sklenici krastu. Do sklenice vložíme dlouhou lžíci a zalijeme espressem. Nalijeme ½ malého panáku mandlového moninu a přidáme jeden kopeček vanilkové zmrzliny. Zmrzlinu zasypeme krájenými plátky sekaných mandlí a ozdobíme karamelovým toppingem. Navršíme hustě napěněné mléko až po okraj a opět dekorujeme plátky mandlí a caramel.toppingem. Nakonec ozdobíme plátkem čerstvé máty.
KISS ME – Okraje skleněného hrnku namočíme do jahodového toppingu a cukru tak, abychom na sklenici vytvořili krastu.Na dno sklenice nalejeme asi 1cm sladkého mléka SALKO. Do sklenice dame dlouhou lžíci a přidáme několik čokoládových floků. Opatrně nalejeme dávku espressa a pak vše završíme hustě napěněným mlékem, tak aby se vytvořili vrstvy. Ozdobíme čokoládovým srdcem a posypeme čoko floky.
No comments:
Post a Comment